Škofijski odbor za mladino v nadškofiji Maribor in agencija Aritours vas vabita na romanje v RIM in VATIKAN.

Ena od treh civilizacij, katere dediči smo, se je začela na sedmih gričih ob Tiberi. Z gričev se je mogočnost kulture mesta širila tudi do nas. Rim – edinstven in večen. Od slavnih centurij prastare Apije do molitev prvih kristjanov, ki so za Kristusa dajali tudi svoja življenja v Koloseju. In pred več kot 1700 leti postane središče krščanstva, katerega slavo opevajo cerkve, samostani, palače, fontane, spomeniki. Te priče stoletij govorijo še danes in vabijo, …

27. do 30. junij 2024

1. dan: Slovenija – Rim
Odhod avtobusa v jutranjih urah iz dogovorjenih krajev. Vožnja v Italijo ter naprej mimo Benetk, Bologne in Firenc v italijansko prestolnico RIM. Po prihodu najprej obiščemo stara podzemna pokopališča – katakombe, kjer so našli pribežališče prvi kristjani (doplačilo). Po maši se zapeljemo še do bazilike sv. Pavla izven obzidja, ene izmed štirih patriarhalnih bazilik, v kateri so v medaljonih prikazani portreti vseh dosedanjih papežev. Vožnja do romarskega doma Slovenik, večerja in nočitev.

2. dan: Rim
Zajtrk. Dan je namenjen ogledom najpomembnejših rimskih znamenitosti: bazilika sv. Janeza v Lateranu, rimska stolnica, kjer je škofijski sedež vseh papežev, zato jo tudi imenujemo »mati in glava vseh cerkva«, “svete stopnice”, bazilika Marije Velike (Snežne), kjer je v 9. stol. papež Hadrijan II. potrdil slovansko bogoslužje in verjetno je prav tu sv. Metod sprejel mašniško posvečenje. Poleg jaslic tam častijo prastaro podobo Matere Božje, za katero pravijo, da jo je naslikal sv. Luka. Maša. Naše nadaljnje odkrivanje Rima je namenjeno obujanju spominov na antični Rim, čas, ko je bilo mesto prestolnica tega dela sveta in njegovim najpomembnejšim spomenikom: Kapitol, Forumi, Kolosej, … Vrnitev v romarski dom, večerja in nočitev.

3. dan: Rim
Zajtrk. Dopoldne najprej ogled enega najlepših trgov Navona, ki slovi po svoji fontani posvečeni štirim rekam sveta in cerkvi sv. Neže, na sosednjem trgu pa stoji najbolje ohranjena zgradba antičnega Rima, Pantheon. V nadaljevanju se sprehodimo po najbolj romantičnih rimskih trgih: na trgu Trevi kraljuje svetovno znana istoimenska fontana, nedaleč vstran pa se že stoletja bohoti Španski trg s španskimi stopnicami. Prosto za samostojen potep po mestu, kosilo, kavico … Popoldne povratek v romarski dom, kjer skupaj z duhovnim vodjo in animatorji preživimo popoldansko-večerni čas v medsebojni dobri družbi. Večerja in nočitev.

4. dan: Vatikan – Slovenija
Po zajtrku vožnja v VATIKAN. Po maši najprej ogled mogočnega trga z Bernninijevimi arkadami, obeliskom, apostolskimi palačami, … Zagotovo nas najbolj očara bazilika sv. Petra s svetnikovim grobom ter mnogimi znanimi umetninami, tukaj je pokopan tudi papež, sv. Janez Pavel II., čigar grob se nahaja blizu Michelangelove Pieta. Kdor želi, si lahko iz kupole cerkve sv. Petra, privošči še pogled na Rim iz ptičje perspektive, ki pričara vso lepoto in veličino večnega mesta (doplačilo). Prosto za samostojne oglede, nakupe, kosilo … Popoldne povratek proti domu. Mimo Bologne in Benetk se v kraj odhoda vrnemo v nočnih urah.

CENA: 350 EUR (za 45 udeležencev), 375 EUR (40 udeležencev), 400 EUR (35 udeležencev), 440 EUR (30 udeležencev) sklic: 2406
Popust za birmance 40 EUR.
Cena je izračunana novembra 2023.

PRIJAVE >>>

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in takse, avtobusne dovolilnice za center Rima, 3 polpenzioni v papeškem zavodu Slovenik (dvo in več posteljne sobe), obvezen najem audio-guide sistema v baziliki sv. Petra in baziliki Marije Snežne, vsi zunanji ogledi po programu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.
Možna doplačila: zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini: 9,37 EUR (za osebe starejše nad 75 let 14,05 EUR), vstopnina v katakombe (odrasli 10 EUR, mladina 5 EUR), vstopnina za vzpon na kupolo bazilike sv. Petra (5 do 10 EUR).
Odstopnina: 5% od vrednosti aranžmaja (v primeru dokumentirane višje sile).
Prijavnina: 18 EUR (na pogodbo).
Način plačila: 100 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.
Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si.

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali potovanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

Obilo prijetnih romarskih doživetij vam želi vaša agencija Aritours