Domov

Srečanje pripravnikov na sv. birmo, Birmanec.si!

Tudi letos bi imeli v mesecu novembru, že šesto leto zapored, srečanje pripravnikov na sv. birmo. Zaradi situacije, povezane z virusom Covid-19, smo videli, da skupno srečanje ne bo mogoče, zato smo želeli srečanje prenesti na dekanije ali morda naddekanije. Kmalu se je pokazalo, da tudi to ne bo mogoče in bodo morala biti srečanja po župnijah. Danes pa je slika zopet čisto drugačna izpred mesec dni nazaj in imamo kateheze na daljavo in niti srečanje po župnijah ni mogoče. Ker ne vemo, kdaj bi bilo zopet mogoče izvesti skupno srečanje smo se odločili, da srečanje »razbijemo« na 4 dele. Razširjeno srečanje Birmanec.si se bo začelo na predviden dan srečanja, 14. novembra, ko bo ob 16.00 nadškof Alojzij Cvikl DJ daroval sveto mašo za pripravnike na sv. birmo. Sveto mašo bodo lahko spremljali po spletu. Pri sveti maši bo nadškof nagovoril pripravnike. Prav tako bodo dobili pripravniki nadaljnja navodila.
G. nadškof vsako nedeljo daruje sv. mašo v mariborski stolnici, ki jo neposredno prenaša TV SLO 1. program ob 10.00. Povabite kandidate, da se mu pridružijo!

Za katehete pa velja obvestilo, da boste imeli možnost pripravnikom poslati kateheze za tri tedne v mesecu novembru. Vse kateheze bodo pripravljene za eno katehetsko uro, v njej bo posnetek nagovora glavnega gosta, g. Martina Goloba, dinamika in delovno gradivo. Četrti, zadnji teden, bo spletno »srečanje« z nadškofom.

Okvirni program razčlenjenega srečanja:
– v soboto, 14. 11. 2020, ob 16.00 prenos svete maše za pripravnike na birmo (nadškof),
– za teden od 16. 11. do 20. 11. bo na voljo prva kateheza (Zakaj biti kristjan?),
– za teden od 23. 11. do 27. 11. bo na voljo druga kateheza (Kaj imam od tega, da grem k sveti birmi?)
– za teden od 30. 11. do 4. 12. bo na voljo tretja kateheza (Kako se pripraviti na božič?).
– v soboto, 5. 12., ob 18.00 bo spletno srečanje pripravnikov z nadškofom Cviklom.

Himna: Luč, ki prižigala bo Luč >>>

Ekipa Birmanec.si

PRENOS sv. MAŠE

Srečanje birmancev iz nadškofije Maribor letos poteka malo drugače, saj zaradi slabe epidemiološke slike ne moremo biti skupaj. V soboto, 14. novembra 2020, ob 16. uri smo prenašali sv. mašo, ki jo je v baziliki Matere Usmiljenja v Mariboru vodil nadškof msgr. Alojzij Cvikl SJ.

OPOZORILO: Spremljanje prenosa svete maše po spletu še ne pomeni popolne uresničitve zapovedi obhajanja nedeljskega ali prazničnega bogoslužja, saj ne gre za občestveno in zakramentalno obhajanje svete evharistije.
Vabimo vas, da pri bogoslužju odgovarjate in dejavno sodelujete tudi s telesnimi držami (sedenje, vstajanje, klečanje). Spodbujamo vas, da se primerno oblečete in zbrano sodelujete (brez drugih, vmesnih opravil). Liturgija mora voditi v doživetje Boga in ne le v informiranost o Njem. Če oseba ne sodeluje pri bogoslužju, ki se prenaša s pomočjo spleta, televizije ali radia, govorimo le o informaciji ali dokumentarnem filmu o liturgičnem obredu v neki cerkvi.

Spodbuda v času epidemije

»Ni mi všeč, da se bo to zgodilo prav v mojem času,« je rekel Frodo.
»Meni tudi ne,« je rekel Gandalf. »In sploh nikomur ne, ki doživi takšne čase. A takšni ne odločamo o tem. Mi se imamo odločiti samo, kaj početi s časom, ki nam je odkazan.«
(Gospodar prstanov, J. R. R. Tolkien)

Drage birmanke in birmanci, spoštovani starši, lep pozdrav!

Naj vas najprej nagovori g. nadškof:

Koronavirus je na glavo postavil naš način življenja in dela, pa tudi naše načrte. Večkrat pomislim na vas, drage birmanke in birmanci. Z nekaterimi bi se moral srečati že ta teden in vam na velikonočni ponedeljek podeliti zakrament sv. birme. Skratka, začeti bi se moralo obdobje birm, pa je zaenkrat vse zaustavljeno. Nihče v tem trenutku ne more dati odgovora na vprašanje: »Kdaj se bo vse sprostilo? Kdaj se bo življenje vrnilo na stare tirnice?«

Razumem vašo stisko in negotovost, ki je s tem povezana. Gotovo je zdravje na prvem mestu. S tem se vsi strinjamo. Tako smo prisiljeni biti doma – tako vi, kot tudi jaz. Z vami delim to izkušnjo, ki iz dneva v dan postaja bolj obremenjujoča.

Tukaj imamo kristjani kljub vsemu prednost, kajti smo vedno del skupnosti – tudi takrat, ko fizična srečevanja niso možna. To povezanost z vami čutim ne samo, ko prebiram vaša pisma (nekatera so že prispela), ampak ko molim, darujem sv. mašo, ko razmišljam, kako se vsak od vas počuti, kako doživlja ta čas »izolacije«.

Danes vam želim zaupati, da tudi jaz z vami nosim breme nastale situacije, tudi nemir, strah in nešteta vprašanja, ki se ob tem v nas porajajo.

Upam, da v tem času ne mislite samo na to, ali birma bo, ali bo prestavljena …, ampak da se na ta dogodek pripravljate. Rekli boste: »Kako?«

Ko imate več časa, je priložnost, da vzamete v roke Sveto pismo. Najbolje je, da začnete s prebiranjem evangelijev. Vsak dan preberite eno poglavje. Lahko začnete pri Mateju in potem, ko boste prebrali ta evangelij, sledi Marko, Luka in na koncu Janez.

Ekipa »Birmanec.si« je pripravila tudi konkretne predloge, ob katerih se boste lahko pripravljali na prejem sv. birme in vam jih bodo posredovali vaši kateheti.

Letos boste prikrajšani za bogate obrede velikega tedna. To pa ne pomeni, da ne boste imeli možnosti, da te dneve tudi doživite. Tu mislim predvsem na možnost spremljanja sv. maše vsako nedeljo preko televizije ali spleta (tudi ob 10.00 na TV SLO 2), na radiu Ognjišče pa boste lahko spremljali vse obrede velikega tedna.

Letošnja velika noč bo nekaj izrednega, kot so tudi razmere, ki nas silijo, da smo doma. Tako boste letošnje praznike doživeli prav v krogu svoje družine. Upam, da se bodo ti prazniki dotaknili vaših src. Na koncu je vse samo zunanjost, če se nič ne »premakne« v naših srcih.

Želim vam, da kljub vsej negotovosti – tudi glede datuma vaše birme – ostanete notranje odprti, kajti samo tako bo birma lahko potrdila to, kar je v vas dobrega in lepega ter vam po darovih Svetega Duha dala spodbudo, da bi vse to lahko živeli v vsakdanjem življenju.

+Alojzij Cvikl, nadškof

Časov si resnično ne izbiramo. In časa, v katerem smo zdaj, si niti v sanjah nismo želeli. Ampak zdaj ga živimo in lahko izberemo, kakšne bodo naše odločitve in dejanja. Ekipa Birmanec. si vam želimo, da ohranjate upanje in v vsakem dnevu najdete nekaj lepega ter krepite zaupanje v Boga, ki nas tudi v teh težkih časih spremlja s svojo pomočjo.

Kot že rečeno, vam bodo vaši katehetje sporočili, za kakšno pripravo v teh časih se bodo odločili. Vključite se vanjo tudi starši in povežite se z botri; naj bo del tega tudi jutranja in večerna molitev. Birmanci, povabite odrasle v vaših družinah, da vam pripovedujejo, kako so se sami pripravljali na prejem zakramenta svete birme. In predvsem, kje v njihovem življenju se kažejo darovi Svetega Duha. Naj kljub vsemu ne manjka občutek, da bo to leto za vas posebno predvsem zaradi birme in ne epidemije.

Bodite (ostanite?) zdravi!
ekipa Birmanec.si

Maribor, 6. april 2020

Novice

Prenos sv. maše

Srečanje birmancev iz nadškofije Maribor bo letos potekalo malo drugače, saj zaradi slabe epidemiološke slike ne moremo biti skupaj. V v soboto, 14. novembra 2020, ob 16. uri smo prenašali sv. mašo, ki jo je v baziliki Matere Usmiljenja v Mariboru vodil nadškof msgr. Alojzij Cvikl SJ. OPOZORILO: Spremljanje prenosa svete maše po spletu še …

HIMNA: Luč, ki prižigala bo Luč

Luč, ki prižigala bo Luč

Letos je luč sveta ugledala nova himna birmanskih dni.

Besedilo in glasbo je napisala ga. Martina Ješovnik.

AKORDI >>>
NOTNI ZAPIS >>>

LUČ, KI PRIŽIGALA BO LUČ

Birma začetek je nove poti,
tudi, če komu drugače se zdi,
je zakrament, ki dopolni v nas,
kar pri krstu smo prejeli.

Bog zaznamuje, položi v srce,
moč, ki premaga vsako gorjé,
daje odslej nam nalogo, da bi
šli, prav kamorkoli kliče.

Naj Duh me spremeni, da zares postanem
luč, ki prižigala bo Luč.
V življenje tukaj in zdaj za svojo
Tvojo voljo vzamem,
v ljubezni pričam, da zares si Bog.

Včasih ne moreš dojeti, zakaj
ozka in strma je cesta v raj;
je negotov vsak kristjana korak,
ko gre po vodi.

Vera je milost, ki da jo le Bog,
ko doživiš, da njegov si otrok
v tebi spoznanje goreti začne,
da On te ljubi. Odp.

MOST
A kaj, ko podvomim, če vse to je res,
če res kje je Bog, ki me gleda iz nebes;
pomaga takrat mi naj sedem darov,
spomin, da me spremlja Njegov blagoslov. Odp.