Dragi sobratje duhovniki, katehistinje in katehisti ter voditelji birmanskih skupin!

Stopili smo v novo pastoralno in katehetsko leto, s tem pa tudi v neposredno pripravo na birmo za leto 2022-2023. V naši nadškofiji je postal tradicionalen »BIRMANSKI DAN« v mesecu novembru, ki je do omejitev, povezanih s koronavirusom, potekal v Zavodu A. M. Slomška v Mariboru. Ta dan je bil neke vrste začetek neposredne priprave na sveto birmo. Tudi zame je bil ta dan nekaj posebnega, kajti dal mi je priložnost, da sem se lahko osebno srečal s kandidati in tako se je tudi zame kot birmovalca začela neke vrste neposredna priprava, tudi v molitveni navezi z birmanci.

Koronavirus nas je prisilil, da smo iskali drugačne možnosti druženja in priprave na sveto birmo. Ekipa birmanec.si se je trudila jesensko srečanje nadomestiti z nekaj manjšimi spletnimi srečanji, vendar smo se vsi strinjali, da »to ni to«. Letos bomo srečanje pripravnikov lahko ponovno izvedli v živo, v prostorih Zavoda Antona Martina Slomška. Ekipa Birmanec.si, ki načrtuje in koordinira birmanski dan in druge dogodke v pripravi na birmo, je že pripravila okvirni program, ki ga najdete na spletni strani Birmanec.si. Ta skupni del želi biti najprej opora in pomoč katehistinjam, katehistom in katehetom. Pripravnike na birmo pa želimo na ta način še dodatno spodbuditi in jim biti še v dodatno oporo na poti priprave. Ob srečanjih z birmanci pred sveto birmo mi mladi povedo, da jim je to skupno srečanje dragoceno in ga radi omenjajo v birmanskih pismih in pogovorih pred birmo.

S tem pismom vas, drage katehistinje, katehisti in katehetje, predvsem vabim, da prijavite svoje birmanske skupine. Prijave bodo odprte od sobote, 1. oktobra, naprej na spletni strani PRIJAVE – Birmanec.si (mladikat.si).

Tudi letos bo na voljo veliko število delavnic in gostov. Glavni gost bo župnik Martin Golob, ki je prepoznaven tudi med mladimi. Prav tako bo na voljo veliko število delavnic, med katerimi bodo lahko mladi izbirali. Med delavnicami naj omenim misijonarja Toneta Kerina, tiktokerja zakonca Kosi, Center za duhovne poklice, pogovor z eksorcistom, g. Marjanom Veternikom, predstavitev vojaškega in policijskega vikarja in mnoge druge. Delavnice in opis delavnic najdete na spletni strani.

Prav tako vas prosim, da s svojo birmansko skupino pripravite birmansko svečo, ki jo birmanska skupina prinese zraven na srečanje. Svečo boste ob vstopu na prizorišče oddali in na koncu srečanja dobili svečo od pobratene birmanske skupine iz dekanije. Na spletni strani Birmanec.si boste lahko našli katehezo ob sveči in ostalo gradivo, ki ga boste lahko uporabljali v pripravi na srečanje. Posebej vas bi še opozoril na pesmi, ki se bodo pele pri sveti maši. Le te bodo objavljene na spletni strani; prosim, če lahko pesmi pojete in vadite že pri verouku.

V pripravi bomo imeli v sredo, 28. septembra 2022, tudi srečanje s katehistinjami, katehisti in kateheti, ki imate namen pripeljati svoje pripravnike na birmo. Srečanje bo potekalo po spletnem mediju zoom. Več o samem srečanju in dostop boste dobili po e-pošti.

Vsem katehetom, katehistinjam in katehistom, birmancem, staršem in botrom želim obilo blagoslova in poguma v pripravi na birmo in vse prisrčno vabim k sodelovanju pri pripravi!

msgr. Alojzij Cvikl DJ
nadškof metropolit