Dragi sobratje duhovniki, katehistinje in kateheti ter voditelji birmanskih skupin!

Stopili smo v novo pastoralno in katehetsko leto, s tem pa tudi v neposredno pripravo na birmo za leto 2022. V naši nadškofiji je postal utečen »birmanski dan« v mesecu novembru, ki je zadnja leta potekal v Zavodu A. M. Slomška v Mariboru. Ta dan je bil hkrati začetek neposredne priprave na sv. birmo. Tudi zame je bil ta dan nekaj posebnega, kajti dal mi je priložnost, da sem se lahko osebno srečal s kandidati in tako se je tudi zame kot birmovalca začela neke vrste neposredna priprava, tudi v molitveni navezi z birmanci.

Zaradi koronavirusa letos ponovno ni mogoče pripraviti takšnega skupnega srečanja. A to nas ne sme ustaviti v naših prizadevanjih, da naši kandidati na birmo ne bi doživeli lepote srečevanja in bi ostali brez potrebnih spodbud. Ekipa Birmanec.si, ki načrtuje in koordinira birmanski dan in druge dogodke v pripravi na birmo, je že pripravila okvirni program, ki ga boste prejeli prek Pastoralne službe. Dostopen bo tudi na spletni strani www.birmanec.si. Program skupne priprave predvideva srečanje katehetov, skupno sv. mašo, ki jo bom daroval v baziliki Matere usmiljenja v Mariboru in jo bodo birmanci in botri lahko spremljali prek prenosa, posebno srečanje za botre in seveda še mnoge druge dogodke in spodbude.

Ta skupni del želi biti najprej opora in pomoč katehetom. Birmance pa želimo na ta način še dodatno spodbuditi in jim biti še v dodatno oporo na poti priprave. Ob srečanjih z birmanci pred sv. birmo, mi mladi povedo, da spremljajo ta skupni del priprave in ga sprejemajo. Seveda pa to ne more biti nadomestilo za tista redna srečanja v veroučnih in birmanskih skupinah, ki potekajo v živo skupaj s kateheti in voditelji birmanskih skupin. Zato vas spodbujam, dragi duhovniki, katehistinje in kateheti, da izkoristite vse možnosti in ob tej skupni pripravi organizirate seveda še vaša redna srečanja, ki bodo predstavljala osrednji del priprave. Morda bo zaradi epidemije za redna srečanja v tem letu potrebno več iznajdljivosti, in ustvarjalnosti s strani katehetov. Morda bodo ta srečanja potekala v manjših skupinah, lahko tudi povezana so lahko tudi z delavniško sveto mašo… Vsekakor pa so ta osrednja srečanja osrednji in najbolj dragoceni del priprave.

Vsem, katehetom, birmancem, staršem in botrom želim obilo blagoslova in poguma v pripravi na birmo in vse prisrčno vabim k sodelovanju pri pripravi!

msgr. Alojzij Cvikl DJ
nadškof metropolit