Domov

Kateheze v času KORONA izolacije >>>

BIRMANSKA sv. maša – PRENOS (sobota, 18. 4. 2020 ob 17. uri) >>>

Spodbuda v času epidemije >>>

Velikonočno voščilo >>>

NAGOVOR G. NADŠKOFA

Birma – dotik Božje ljubezni

Poskušam se vživeti v tvoj svet, draga birmanka in birmanec. Skupaj s teboj se sprašujem: »Zakaj k sv. birmi? Zakaj se nanjo pripravljati? Kaj mi lahko podari za moje življenje«?

Pišem te vrstice, ker se mi zdi, da je birma vse prevečkrat narobe razumljena: kot konec neke poti, kot slovo od neke izkušnje, kot nekaj, kar opravim, da zadovoljim starše,… Birma ni nekaj, je Nekdo. Je Sv. Duh, ki lahko napolni naša srca, je Ljubezen, ki da pečat mojemu življenju, da sem sposoben to ljubezen živeti, je pogum, ki me žene naprej, je moč, da lahko dar vere živim v svetu, ki ima drugačne vrednote in cilje.

Birma mi lahko pomaga, da verujem, upam, in se čutim del skupnosti v katerem najdem zavetje in oporo. Sam sem prehodil pot, ko mi je vera bila v breme, ko je bilo težko moliti in iti k sv. maši. Vztrajal sem na poti iskanja in to se mi je obrestovalo. Danes je vera tista, ki me osrečuje, ki osmišlja mojo pot. Zato, iz ljubezni do vas, želim z vami hoditi to pot, da na njej tudi vi najdete odgovore na dvome in vprašanja, ki jih nosite v sebi in v veri odkrije zaklad, ki bo obogatil vaše življenje in mu dal pravo vsebino.

+ Alojzij Cvikl, mariborski nadškof metropolit

Program

Srečanje birmancev iz nadškofije Maribor bo potekalo v soboto, 16. novembra 2019 v športni dvorani in drugih prostorih Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru.

PROGRAM na BIRMANEC.si 2019

9.00 Zbiranje v športni dvorani
9.30 Začetek programa
10.15 Priprava na sveto mašo
10.30 Sveta maša
11.30 Malica iz nahrbtnika
12.00 Zbiranje v športni dvorani
12.15 Delavnice 1
13.00 Razporeditev v novi krog delavnic
13.15 Delavnice 2
14.00 Skupaj v dvorani
14.20 Blagoslov sveč

Preglej seznam DELAVNIC >>>
Preglej KATEHEZE >>>
Preglej in poslušaj PESMI >>>, ki jih bomo prepevali.

Izpolnite PRIJAVO >>>

Spodbuda v času epidemije

»Ni mi všeč, da se bo to zgodilo prav v mojem času,« je rekel Frodo.
»Meni tudi ne,« je rekel Gandalf. »In sploh nikomur ne, ki doživi takšne čase. A takšni ne odločamo o tem. Mi se imamo odločiti samo, kaj početi s časom, ki nam je odkazan.«
(Gospodar prstanov, J. R. R. Tolkien)

Drage birmanke in birmanci, spoštovani starši, lep pozdrav!

Naj vas najprej nagovori g. nadškof:

Koronavirus je na glavo postavil naš način življenja in dela, pa tudi naše načrte. Večkrat pomislim na vas, drage birmanke in birmanci. Z nekaterimi bi se moral srečati že ta teden in vam na velikonočni ponedeljek podeliti zakrament sv. birme. Skratka, začeti bi se moralo obdobje birm, pa je zaenkrat vse zaustavljeno. Nihče v tem trenutku ne more dati odgovora na vprašanje: »Kdaj se bo vse sprostilo? Kdaj se bo življenje vrnilo na stare tirnice?«

Razumem vašo stisko in negotovost, ki je s tem povezana. Gotovo je zdravje na prvem mestu. S tem se vsi strinjamo. Tako smo prisiljeni biti doma – tako vi, kot tudi jaz. Z vami delim to izkušnjo, ki iz dneva v dan postaja bolj obremenjujoča.

Tukaj imamo kristjani kljub vsemu prednost, kajti smo vedno del skupnosti – tudi takrat, ko fizična srečevanja niso možna. To povezanost z vami čutim ne samo, ko prebiram vaša pisma (nekatera so že prispela), ampak ko molim, darujem sv. mašo, ko razmišljam, kako se vsak od vas počuti, kako doživlja ta čas »izolacije«.

Danes vam želim zaupati, da tudi jaz z vami nosim breme nastale situacije, tudi nemir, strah in nešteta vprašanja, ki se ob tem v nas porajajo.

Upam, da v tem času ne mislite samo na to, ali birma bo, ali bo prestavljena …, ampak da se na ta dogodek pripravljate. Rekli boste: »Kako?«

Ko imate več časa, je priložnost, da vzamete v roke Sveto pismo. Najbolje je, da začnete s prebiranjem evangelijev. Vsak dan preberite eno poglavje. Lahko začnete pri Mateju in potem, ko boste prebrali ta evangelij, sledi Marko, Luka in na koncu Janez.

Ekipa »Birmanec.si« je pripravila tudi konkretne predloge, ob katerih se boste lahko pripravljali na prejem sv. birme in vam jih bodo posredovali vaši kateheti.

Letos boste prikrajšani za bogate obrede velikega tedna. To pa ne pomeni, da ne boste imeli možnosti, da te dneve tudi doživite. Tu mislim predvsem na možnost spremljanja sv. maše vsako nedeljo preko televizije ali spleta (tudi ob 10.00 na TV SLO 2), na radiu Ognjišče pa boste lahko spremljali vse obrede velikega tedna.

Letošnja velika noč bo nekaj izrednega, kot so tudi razmere, ki nas silijo, da smo doma. Tako boste letošnje praznike doživeli prav v krogu svoje družine. Upam, da se bodo ti prazniki dotaknili vaših src. Na koncu je vse samo zunanjost, če se nič ne »premakne« v naših srcih.

Želim vam, da kljub vsej negotovosti – tudi glede datuma vaše birme – ostanete notranje odprti, kajti samo tako bo birma lahko potrdila to, kar je v vas dobrega in lepega ter vam po darovih Svetega Duha dala spodbudo, da bi vse to lahko živeli v vsakdanjem življenju.

+Alojzij Cvikl, nadškof

Časov si resnično ne izbiramo. In časa, v katerem smo zdaj, si niti v sanjah nismo želeli. Ampak zdaj ga živimo in lahko izberemo, kakšne bodo naše odločitve in dejanja. Ekipa Birmanec. si vam želimo, da ohranjate upanje in v vsakem dnevu najdete nekaj lepega ter krepite zaupanje v Boga, ki nas tudi v teh težkih časih spremlja s svojo pomočjo.

Kot že rečeno, vam bodo vaši katehetje sporočili, za kakšno pripravo v teh časih se bodo odločili. Vključite se vanjo tudi starši in povežite se z botri; naj bo del tega tudi jutranja in večerna molitev. Birmanci, povabite odrasle v vaših družinah, da vam pripovedujejo, kako so se sami pripravljali na prejem zakramenta svete birme. In predvsem, kje v njihovem življenju se kažejo darovi Svetega Duha. Naj kljub vsemu ne manjka občutek, da bo to leto za vas posebno predvsem zaradi birme in ne epidemije.

Bodite (ostanite?) zdravi!
ekipa Birmanec.si

Maribor, 6. april 2020

Novice

POSVET NOSILCEV BIRMANSKE PASTORALE

Spoštovani katehet (g. župnik/kaplan, katehistinja in katehist) nosilec birmanske pastorale! Vabimo vas na posvet o birmanski pastorali, ki bo v soboto, 21. marca 2020, od 10.00 do 13.30 ure v župnišču župnije Marije Matere Cerkve na Pobrežju. Namen posveta: ovrednotiti vlogo botrov v pripravi na prejem svete birme Dnevni red: 10.00 Zbiranje 10.15 Molitev 10.25 …

Izdelaj jaslice

Tudi letos je nadškof Alojzij Cvikl razpisal natečaj za postavitev jaslic na nadškofiji. Sodelujte tudi vi!

Animiraj!

ANIMATORJI na BIRMANEC.si

Bi se rad/a pridružil/a animatorski ekipi pri Birmanec.si, ki bo pomagala izpeljati celoten dogodek?

To konkretno pomeni:
– da se udeležiš (če je le mogoče) srečanja za animatorje, ki bo 18. oktobra 2019 in 8. novembra 2019; obe ob 16h na Vrbanski v MB,
– da se udeležiš samega srečanja 16. novembra 2019 (gre za celodnevno dogajanje, ki traja nekje od sedme ure zjutraj do pete ure popoldne).

Animator na Birmanec.si si lahko kot srednješolec/ka ali starejši/a in si že bil/a pri birmi!

Prijave za animatorje na fani.pecar@rkc.si