JASLICE

Razpis za jaslice v prostorih nadškofije

Jaslice imajo v krščanskem okolju večstoletno tradicijo in nam pomagajo, da preko konkretnih podob, figur in prostorske umestitve doživimo, zaslutimo duhovno sporočilo Kristusovega učlovečenja.

Birmanci ste v pripravi na božične praznike povabljeni, da pripravite birmanske jaslice. V vsaki birmanski skupini imate veliko talentov in darov, povabljeni ste, da jih združite in tako ustvarite vaše jaslice. Vsak birmanec je povabljen, da sodeluje s svojim prispevkom (talentom, sposobnostjo, znanjem, spretnostjo).

Birmanske jaslice naj vsebinsko izražajo smisel Jezusovega učlovečenja. Poglejte evangeljske odlomke, ki se navezujejo na sam praznik in jih upodobite – sami lahko izberete poudarek, ki se vam zdi pomemben ali vam je blizu.

Pri izdelavi jaslic niste omejeni z materialom. Omejeni ste le z velikostjo, ki je maksimalno 1m v dolžino in 1m v širino.

Pri izdelavi jaslic bodite pozorni na samo oblikovanje »prizorišča« in na izbiro materialov, saj že različne vrste, teksture, lastnosti posameznih materialov marsikaj sporočajo. Pri izdelavi figur poskušajte najti tako likovno govorico, ki bo dala čim bolj zgovoren zunanji izraz temeljnemu sporočilu vaših jaslic. Pozorni bodite tudi na celostno podobo, estetski videz ter skladnost vsebinskih in oblikovnih elementov.

Jaslice lahko sestavite pri birmanski uri ali v prostem času.

Izdelane jaslice do 15. 12. 2019 fotografirajte ali posnemite. Ob sliki jih tudi razložite z besedilom v wordovem dokumentu. Pomembno je sporočilo, ki ga podajajo jaslice. Vse dokumente pošljite na fani.pecar@rkc.si.

Do 19. 12. 2019 bo razpisna komisija skupaj z g. nadškofom Alojzijem izbrala najboljše jaslice ter sodelujoče povabila, da svoje jaslice postavijo v baziliki Matere usmiljenja v Mariboru (frančiškani), zmagovalne pa v prostorih nadškofije. Kdaj bo otvoritev razstave jaslic, bo sporočeno naknadno.

Blagoslovljen adventni čas, naj vam tudi srečevanje ob izdelavi jaslic poglobi pripravo na praznik Jezusovega rojstva.

nadškof Alojzij Cvikl in ekipa Birmanec.si

Maribor, 8. december 2019

Poglej Razpis v PDF obliki >>>


Poglej tudi Pismo papeža Frančiška o pomenu in vrednosti jaslic >>>