Delavnice

DELAVNICE na BIRMANEC.si
Za vas pripravljamo naslednje delavnice:

1. Policijski vikar
Si vedel, da ima policija med sabo policista, ki je duhovnik – policijskega vikarja? Z nami bo policijski vikar g. Igor Jereb s predstavnikoma policistov. Policisti bodo s seboj pripeljali kar največ opreme, ki jo uporabljajo pri svojem delu.
Izvajalec: g. Igor Jereb s sodelavci policisti
Lokacija: zunaj

2. Pričevanje (redovnik in birmanka)
Kaj pa potem, ko je praznik svete birme mimo? Dan po njej? Imaš še kaj za početi v Cerkvi? Kako? In kaj narediti, če čutiš, da te Bog kliče, da bi postal/a redovnica, redovnik, duhovnik?
O tem in še marsičem drugem se boš lahko pogovoril/a z Mašo, ki je aktivna animatorka na župniji in bratom Jurijem, ki se sedaj oblači v rjavo in je kapucin.
Izvajalec: Maša Antončič in br. Jurij Štravs
Lokacija: I. nadstropje, učilnica 6

3. Misijonska delavnica
Če te zanima, kako predvsem z življenjem, dobrimi deli, pa tudi z besedo pomagati ljudem odkrivati smisel življenja, ki ga daje le vera razodeta po Jezusu Kristusu, pridi v delavnico in prisluhni izkušnjam 15-letnega bivanja med afriško mladino na Slonokoščeni obali.
Spoznal/a boš, da so tudi okrog tebe ljudje, ki potrebujejo tvoje pričevanje.
Izvajalka: s. Hermina Nemšak
Lokacija: I. nadstropje, učilnica 9

4. Gimnazija AMS
Predstavitev, druženje, pogovor in reševanje izzivov z razredno skupnostjo dijakov 2.c. Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška.
Izvajalec: ga. Bernardka Radej in dijaki Škofijske gimnazije AMS
Lokacija: I. nadstropje, učilnica 13

5. Skupina POTA
Program mladinskega misijonskega prostovoljstva je odgovor na želje mnogih prostovoljcev iz Slovenije, kako graditi boljši svet. Mladim v poletnih mesecih program omogoča prostovoljno delo na projektih po celem svetu. Skupine organizirajo oratorije na Madagaskarju in Braziliji, poučujejo na osnovni šoli v Mozambiku, Indiji ter na Tajskem, se igrajo z otroci na Tajvanu in pomagajo v pediatrični kliniki v Boliviji. Misijonska izkušnja pomoči najšibkejšim mladim spremeni pogled na življenje, utrdi v njih hvaležnost do Boga in okrepi zavest o globalni soodgovornosti.
Izvajalec: Brina Smovnik
Lokacija: I. nadstropje, učilnica 14

6. Nadškof msgr. Alojzij Cvikl DJ – pogovor
Kako je biti škof? Kako poteka njegov delovni dan? Za kateri nogometni klub navija? Kaj je želel postati, ko je še obiskoval osnovno šolo? Kaj rad je? Koliko zaupa svojemu angelu varuhu? …
Ta in podobna vprašanja boste lahko zastavili našemu nadškofu na delavnici Pogovor z gospodom nadškofom. Vabljeni
Izvajalec: ekipa birmanec.si
Lokacija: II. nadstropje, dvorana

7. Vojaški kurat
Z nami bo vojaški duhovnik, ki svoje duhovniško poslanstvo opravlja med vojaki v vojašnicah in tudi na misijah. Prav gotovo je srečanje z duhovnikom v vojaških oblačilih posebna izkušnja. Še prav posebej zanimivo pa bo slišati kaj točno počne duhovnik med vojaki.
Izvajalec: Vito Muhič in slovenska vojska
Lokacija: III. nadstropje, učilnica 1

8. Teologija telesa – DEKLETA
S kakšnim namenom je Bog ustvaril moškega in žensko ter kakšno poslanstvo jima je zaupal.
Delavnica je namenjena vsem tistim, ki se ne bodo udeležili duhovnih vaj pri Trojici v Halozah.
Izvajalec: ga. Metka Rihtar, žena in mama
Lokacija: II. nadstropje, učilnica 2

9. Teologija telesa – FANTJE
S kakšnim namenom je Bog ustvaril moškega in žensko ter kakšno poslanstvo jima je zaupal.
Delavnica je namenjena vsem tistim, ki se ne bodo udeležili duhovnih vaj pri Trojici v Halozah.
Izvajalec: br. Damjan Tikvič OFMConv
Lokacija: II. nadstropje, učilnica 5

10. Center za duhovne poklice – Delavnica o poklicanosti
Če čutiš v sebi duhovni poklic, pa nisi gotov; če se (brez konca) iščeš ali si zgolj radoveden, zakaj neki gre mlad fant v bogoslovje ali dekle v samostan … Naredi nekaj zase! Pridi, glej, prisluhni, sprašuj, razčiščuj … Na razpolago so ti mladi v duhovnih poklicih: bogoslovci, duhovnik in redovnica. Ne odlašaj, poišči svojo pot!
Izvajalec: Center za duhovne poklice
Lokacija: pritličje, kapela

11. Varnost na internetu – Safe.si
Kako varno in odgovorno uporabljati internet, socialna omrežja, da ne bo bolelo? O teh vprašanjih in uporabi telefonov in naprav se bomo pogovarjali s strokovnjaki iz ekipe Safe.si – varnost na internetu. Preko svojih izkušenj in dnevnega reševanja zagat nam bodo na praktičnih primerih pokazali, kako še biti varno in odgovorno priklopljen.
Izvajalec: Ekipa Safe.si
Lokacija: II. nadstropje, učilnica 9

12. Nefiks – Poklic(anost) prihodnosti
Na kaj mora biti mlad človek pozoren, ko se odloča o tako pomembni stvari, kot je poklic? Kaj pa poklicanost? Ali se da ti dve stvari združiti? Zagotovo! Na delavnici bomo odkrivali, na kaj je dobro biti pozoren pri izbiri šole in poklica, ki nam bo v prihodnosti prinesel zaposlitev; govorili bomo o interesih, veščinah in vrednotah, ter kako lahko vse to usmerimo v dobro korist okolice in nas samih.
Izvajalec: Nives Felić, Nefiks
Lokacija: II. nadstropje, učilnica 10

13. Martin Golob – duhovnik, vloger
Martin Golob je mlad duhovnik, ki je s snemanjem vlogov postal prava spletna zvezda. Je prvi duhovnik v Sloveniji, ki snema vloge – ti imajo več kot 120 tisoč ogledov. Skoraj nemogoče je, da niste videli katerega njegovih vlogov. Na delavnici bo predstavil svojo pot v medije in pomen snemanja vlogov.
Izvajalec: Martin Golob
Lokacija: IV. nadstropje, skupni prostor Noe

14. Dijaški dom AMS
V kratkem času se ti bo življenje precej spremenilo. Zakaj? Čaka te novo okolje, nova srednja šola, novi prijatelji, nov način dela in novi izzivi. Dobrodošel/a v Dijaškem domu Antona Martina Slomška, v katerem živijo dijaki iz vse Slovenije in obiskujejo različne srednje šole v Mariboru. Spoznal boš življenje in dnevni ritem v dijaškem domu, mednarodni program MEPI in druge aktivnosti, ki dijake spodbujajo, da razvijajo svoje talente in se imajo lepo.
Izvajalka: ga. Helena Smonkar, Primož Lorbek in dijaki Dijaškega doma A. M. Slomška
Lokacija: II. nadstropje, skupni prostor Jona

15. Eksorcist
Obsedenost, izganjanje hudega duha… Se to res dogaja ali je to samo iz filmov? Srečali se bomo s čisto pravim eksorcistom, ki bo povedal kako eksorcizem zgleda v resnici – mogoče celo huje kot v filmu. Če te kaj zanima, si pripravi vprašanje.
Izvajalec: Marijan Veternik
Lokacija: IV. nadstropje, skupni prostor Salomon

16. Karitas
Dobrota, pomoč, solidarnost – videti človeka v stiski in mu pomagati, dati mu svoj čas na razpolago, biti z njim, prehoditi nekaj korakov z njim v njegovi stiski, v njegovi nemoči. Ne pogledati vstran ko nekdo trpi, je sam, odrinjen. Zmoreš? Vidiš? Želiš pomagati?
Lahko kot mlad kristjan živim Karitas? Kako lahko pomagam sočloveku v stiski? Kako se mu naj približam?
Na delavnici bomo spregovorili o stiskah, odrinjenosti, zapostavljenosti in možnostih, ki jih vsak človek v sebi nosi in lahko pomaga sočloveku pa čeprav se mu zdi, da s svojim dejanjem ne bo nič spremenil. Ljubezen – Karitas dela po majhnih stvareh velike čudeže.
Izvajalec: Karitas
Lokacija: III. nadstropje, učilnica 8

17. Pričevanje (zakonski par)
Kako sva se spoznala? Kako spoznavala? Kdaj sva vedela, da je to to? Kako zaprositi za roko? Se kdaj skregava? In kaj, ko pridejo otroci?
Podobna vprašanja boste lahko zastavili Jasmini in Marku, ki sta že kar nekaj časa poročena in imata tri otroke in lahko iz prve roke povesta, kako se obnese zakon.
Izvajalec: Jasmina in Marko Presker
Lokacija: III. nadstropje, skupni prostor Tobija

18. Pevska delavnica
Z nami bo ga. Martina Ješovnik, ki ustvarja razne duhovno ritmične pesmi. Zelo uspešno je vodila zbor Mladost, pesem, prijateljstvo (MPP) v Ljubljani in zadnja leta vodi zbor, ki sodeluje med mašami na Stični mladih. Skupaj z njo boste prepeli nekaj duhovno ritmičnih pesmih. Sicer pa je Martina tudi profesorica latinščine na Škofijski gimnaziji AMS.
Izvajalec: Martina Ješovnik
Lokacija: pritličje, glasbena šola

19. Sveto pismo
Kaj je Sveto pismo, kako brati Božjo besedo in še kaj novega bomo lahko izvedeli na delavnici Bibličnega gibanja. Po blizu se bomo srečali s Svetim pismom in poskušali najti načine, kako knjigo vseh knjig uporabljati v življenju.
Izvajalec: Biblično združenje
Lokacija: III. nadstropje, skupni prostor Jakob

20. Revija #Najst
Izvajalec: revija #Najst
Lokacija: I. nadstropje, skupni prostor Benjamin

21. Animatorji v akciji – Združenje animatorjev oratorija MB
Si za igro? Tako, v kateri se igra več ljudi naenkrat; zdi se, da je vse skupaj zmedeno, pa vseeno vlada red; in hkrati prinaša morje zabave, potem je čas, da prideš v družbo animatorjev oratorija.
Izvajalec: ZAO Maribor
Lokacija: III. nadstropje, učilnica 9

22. Skavtske igre
“Vzemite življenje kot igro in svet kot igrišče.”
S temi besedami nas ustanovitelj skavtov, Robert Stephenson Smyth Baden Powell, ki ga skavti kličemo kar BiPi spodbuja, da uživamo v aktivnostih v naravi, spletamo prijateljstva, se naučimo preživeti brez tehnologije, smo iznajdljivi, nasmejani, glasni, blatni, … Če bi tudi ti rad izvedel zakaj je skavtstvo odgovorna igra, v kateri sodeluje več kot 30 milijonov skavtinj in skavtov po svetu, se nam pridruži na delavnici in odkrij kaj skavte navdušuje, da sledimo prijateljem v neznano.
Izvajalec: Skavti stega Maribor 1
Lokacija: zunaj (jedilnica)

23. Menjava sveč
Delavnica je namenjena enemu predstavniku vsake župnije, ki si bo v času delavnice z drugim predstavnikom župnije v imenu birmancev izmenjal svečo. Ob geslu srečanja »Luč, ki prižiga luč« se bomo ogreli za različne načine uporabe sveče v času priprave.
Izvajalec: ekipa birmanec.si
Lokacija: I. nadstropje, učilnica 16