Obvestila

BOŽIČNO NOVOLETNO VOŠČILO

Če ne bi prepróstosti imela, kako bi
se ti moglo pripetiti, kar zdaj nam razsvetljuje noč?
Glej, Bog, ki srdíl se je nad ljudstvi,
blag postaja in v tebi gre na svet.
Si si zamišljala ga večjega?

(Rainer Maria Rilke, Kristusovo rojstvo)

BOŽIČNO NOVOLETNO VOŠČILO
Ko pomislim na Božič, si skoraj ne morem pomagati, da se ne bi iz srca nasmejal in vzradoval. Veselim se nad tem, kar se je v božični noči zgodilo in kako se je zgodilo. Ne gre mi v glavo, pa je verjetno problem v tem, da je premajhna, kako je mogoče, da se Večnost strpa v dobra dva kilograma in nekaj dek? Kot je svetega Avguština »nokavtiral« angel, ki mu je dejal, da bo prej pretočil morje v majhno jamico, kakor pa s svojo glavo dojel skrivnost Trojice, tako tudi ob božiču človek preprosto obnemi. Niti pomisliti ni mogoče, da bo tega, ki je ustvaril sonce, nekega dne (večera) grel dih vola in osla. Še bolj nerazumljivo je to, da Vsemogočni, ki je ustvaril veke in časove, uboga navodilo kralja, se da popisati in se zaradi tega rodi v jami na polju. Kdo se ne bi smejal nad tem, da ima ta, ki je ustvaril planete in vesolje, prekratko roko, da bi z njo pobožal živali ob jaslih? Kdo se ne bi smejal temu, da ima ta, ki je premeril vsa gorovja in oceane, premajhne in prešibke noge, da bi sam naredil korak? Koga ne nasmeji misel, da bo večna Beseda rojena nema in zavita v plenice, da bo naše odrešenje ležalo v jaslih? Božji prihod privablja upanje in veselje smeh. Bog ima smisel za humor. Če ne verjamete, poglejte v ogledalo, in to kar boste videli v ogledalu, je glavni razlog, da je kralj postal revež.
Bog je tam, kjer si ga najmanj nadejamo in ga najmanj pričakujemo. Bog ljubi presenečenja.

Ni človeka, ki se ne razneži ob pogledu na otroka, ni človeka, ki sam ne postane otrok, ko v naročje vzame otroka. Preden otrok sploh spregovori, lahko iz obraza prebere smeh in srečo.

Novorojeni v jaslih nas prosi, da ga vzamemo v naročje, da ga stisnemo k sebi, stisnemo v srce in mu dovolimo, da ta Otrok zavlada v našem življenju.
Za prihodnje leto pa obilo 🙂 in blagoslova.

ŠOM-Maribor: Samo Pučnik & Jure Sojč

msgr. Alojzij Cvikl DJ, nadškof metropolit

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja