O nas

Mladikat
Škofijski odbor za mlade MB nadškofije
Slomškov trg 19
SI-2000 Maribor

Kontakt:
E-mail: info@mladikat.si

Telefon: 041 369 938


»Glejte, oznanjam vam veliko veselje« (Lk 2,10), tako se začenja Lukov evangelij. Veselje, ki ga čutimo ob oznanilu prenovljene spletne strani MLADIKAT.SI, ni isto veselju, o katerem govori evangelist Luka. Res je, da smo zelo hvaležni, da nam je kljub omejenim sredstvom uspelo nekaj, kar smo si dolgo časa želeli. Vendar to veselje še zdaleč ni tisto veselje, o katerem želimo govoriti na tej spletni strani, da ne bomo globoki na površini in plitvi na globini.

Mladikat je kratica za »mladi katoličani«, kar pa ne pomeni, da je stran namenjena samo mladim v biološkem smislu, ampak je namenjena vsem tistim, ki se jih je »Kristus dotaknil in so postali mladi, kajti vse česar se On dotakne postane mlado!«

S spletno stranjo želimo ustvarjati prostor, kjer bi lahko hitro našli vse zanimivejše in aktualne dogodke s področja mladinske pastorale v naši nadškofiji (Maribor), metropoliji (Maribor, Celje in Murska Sobota) in na Uradu za mlade, ki pokriva dogodke v Cerkvi na Slovenskem. Hkrati ste prav vsi povabljeni, da pomagate soustvarjati zanimive in živahne spletne strani.

Sedaj še nekaj besed o mladinski pastorali.
V Poapostolski spodbudi mladim z naslovom Kristus živi, ki jo je napisal papež Frančišek, je zapisano, da »mlad človek ne more biti malodušen, njegova pravica je sanjati velike stvari, iskati široka obzorja, upati si več, želeti si spoznati svet, biti sposoben sprejeti izzivalne predloge in želeti dati najboljše od sebe za ustvarjanje nečesa novega«. Vsi, ki se trudimo z mladimi, poskušamo ustvarjati prostor, kjer lahko mladi sanjate, kjer lahko brez predsodkov iščete široka obzorja in se ob tem gradite v trdne in močne osebe. Mladi k starejšim pogosto pristopate z vprašanji, ker iščete svojo identiteto. Hočete spoznati sebe, svoje meje. Ravno v tem ste drugačni od starejših, ki običajno mislijo, da mladi veste veliko manj. Mladi morda res veste manj, ker ste tudi krajši čas na svetu, veste pa nekaj, kar starejši običajno pozabljamo: da je tisti pravi jaz vedno skrivnost. Potem, ko se prenehamo slepiti in si lagati, tudi mi spoznamo, da se sploh ne poznamo. Mladi nas lahko učite ravno te dimenzije človečnosti, da biti človek pomeni čuditi se nad tem, kdo sploh si.

Dragi mladi,
Sedaj je čas, da povem, kaj je tisto veselje, na katerega sem namigoval v uvodu. Pravo veselje je evangelij-vesela novica, osvobajajoče novica, novica o zmagi Življenja. Vesela novica je, da Kristus živi, to je tudi osrednja misel naše vere in izvir vsega našega veselja. Prosim vas, dragi mladi, da se ne bojite Kristusa. Mladost, ki jo vi danes živite, izvirno in spodbujajočo življenjsko dobo, je živel tudi Jezus in jo s svojo mladostjo posvetil. Vera ni nekaj samo za starost, ker bi bila za mladost prezahtevna, je nekaj za vsako življenjsko obdobje. Chesterton je zapisal: »problem krščanstva ni v tem, da je bilo preizkušeno in najdeno prezahtevno, ampak je v tem, da je bilo najdeno prezahtevno in puščeno nepreizkušeno.«
Dragi mladi prijatelji, ne bojte se tvegati, ne bojte se Kristusa!

Vaši prijatelji!