Obvestila

1. POSTNA KATEHEZA na temo SPREOBRNJENJA z MILADO KALEZIĆ

V sredo, 24. 2., ob 20.00 vabljeni na spletno povezavo ZOOM, kjer se bomo srečali z go. Milado Kalezić, ki nam bo spregovorila na temo spreobrnjenja.

Kdo je naša gostja?
Milada Kalezić je odigrala več kot 90 ženskih vlog, a najpomembnejša vloga v življenju ji ostaja, da živi poslanstvo, ki ga je doživela in prejela pri svetem krstu – to je, biti in živeti milost in dar vere. Jezus Kristus zanjo ni nekaj abstraktnega, ampak življenjska resničnost, živi Bog, ki jo je rešil pred pogubo.

Rodila se je leta 1954 v črnogorski vasi Rova. V času osnovne šole se je družina ustalila v Mariboru. Tukaj se v najstniških letih prvič sreča z igro. Nadarjena mlada igralka se je skozi gimnazijska leta z igro pripravljala na sprejemni izpit na AGRFT, kamor je bila tudi sprejeta.

Opus njenih iger je zelo velik, zato ga tukaj ne bomo pisali. Morda omenimo le besede, s katerimi se je v filmu Gadi gledalcem najbolj vtisnila v spomin, in so šle v pregovor: “Jok brate, odpade”.

Milada Kalezić je leta 2011 prejela najvišje igralsko priznanje – Borštnikov prstan. V utemeljitvi nagrade je žirija zapisala: “S svojim razumevanjem sveta, umetnosti in svetosti se Milada napaja pri samem izviru teatra, ki zanjo vsekakor pomeni sveti svet. Zelo dobro vemo, da prstan prihaja v prave roke, zato se že vnaprej veselimo novih igralskih rezultatov Miladinega talenta, dela in svete pripadnosti gledališču.”

Del nagovora Milade Kalezič ob prejemu Borštnikovega prstana v Veliki dvorani SNG Maribor, 23. oktobra 2011:
»In na koncu seveda hvala dragemu Bogu, ker brez njegove milosti ne bi zdaj stala tukaj. Kakor je pisano: ‘Kaj pa imaš, česar ne bi prejel?’ Rekla sem nekoč svojemu duhovniku, da imam neustavljivo željo, da bi letela nad mestom in govorila vsem: ‘Verujte evangeliju. Bog nas ljubi.’ Pa mi je odvrnil: ‘To željo vam je izpolnil.’ Nocoj mi jo je res. Kadar nosimo bremena drug drugemu, kadar se ljubimo med seboj, kakor nas ljubi On, takrat lahko zaslišimo Božji glas, ki nam govori: ‘Ti si jaz. Jaz sem ti.’ Hvala vsem in Bog vas blagoslovi.«

En komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja