Romanje

ROMANJE V SRBIJO

Dragi mladi,
že kar nekaj časa je od tega odkar smo se skupaj, kot učenci Poti, podali na pot. Letos, upajmo, da se bomo lahko v času jesenskih počitnic, od 26. do 29. oktobra, podali na romanje po Srbiji.

Letošnje romanje smo naslovili »PRIJATELJSTVO JE DARILO ŽIVLJENJA IN BOŽJI DAR«.
Vodilo je vzeto iz spodbude papeža Frančiška, Kristus živi, kjer pod naslovom V prijateljstvu s Kristusom najdemo zgoraj zapisane besede. Papež nas vse najprej spodbudi, da se podamo na pot. Vse mlade spodbudi: »Ne opazujte življenja z balkona. Ne zamenjujte sreče s kavčem in ne živite vsega svojega življenja pred zaslonom … Odvrzite strahove, ki vas hromijo, da ne postanete mumificirani mladi. Živite! Izročite se najboljšemu od življenja! Odprite vrata kletke in odletite! Prosim vas, ne upokojite se predčasno.« (Kristus živi IV., 143).

Zgoraj zapisane besede veljajo vsem kristjanom. Prijateljstvo se »zgodi« na poti našega življenja in je dinamika. Podati se na pot pomeni začeti se spreminjati. Spreminjamo pa se vedno le ob nekom in z nekom. Spreminjajo nas medosebni odnosi. Samo na poti, v spreminjanju-spreobračanju se srečam s pravim prijateljem Jezusom, ki nas na poti nikoli ne pusti samih.

Dragi mladi, podajmo se na pot spreminjanja, na pot novih prijateljstev, obdarimo se s prijateljstvom, ki ne mine.

Jure Sojč in Samo Pučnik
voditelja ŠOM-Maribor


Poglej LETAK >>>


PROGRAM:
26. do 29. oktober 2022

1. dan: Slovenija – Beograd
Odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev v zgodnjih jutranjih urah, vožnja na Hrvaško mimo Zagreba do hrvaško-srbske meje in naprej do BEOGRADA. Ob prihodu v srbsko prestolnico, eno najstarejših evropskih mest z bogato zgodovinsko preteklostjo, naredimo krožni ogled glavnih mestnih znamenitosti: največja pravoslavna cerkev sv. Sava, zvezni parlament, trg Republike, Narodno gledališče, Narodni muzej, … Nato se sprehodimo do Terazij ter po vedno živahni Knez Mihajlovi ulici, kjer začutimo utrip sodobnega Beograda do Kalemegdana, parka s trdnjavo na robu starega mesta, ki leži na sotočju Save in Donave. Naše romanje bo tokrat obarvano ekumensko, tako bomo v Saborni pravoslavni cerkvi priča pravoslavnemu bogoslužju. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

2. dan: Beograd
Zajtrk. Zapeljemo se do nadškofijskega dvorca in stolnice, kjer imamo mašo in ogled lepih mozaikov v kapeli škofijskega dvorca, delo p. Marka Ivana Rupnika. V kolikor bo mogoče, se nam pri maši pridruži tudi nadškof in metropolit mons. Stanislav Hočevar. Prosto za samostojni potep po središču Beograda ter prosti čas za kosilo. Popoldan nadaljujemo z ogledom stadiona nogometnega kluba Crvena zvezda, poznanega kot beograjska Marakana. Za konec dneva si privoščimo večerjo ob starogradskih pesmih v znanem boemskem delu Beograda na Skadarliji ali na katerem od splavov na reki Donavi. Vrnitev v hotel in nočitev.

3. dan: Beograd – Avala – Smederevo – Vinacium – Beograd
Zajtrk. Dan začnemo v Plečnikovi cerkvi sv. Antona Padovanskega. Po maši se zapeljemo na AVALO, hrib nad Beogradom, kjer stoji spomenik priznanega kiparja Ivana Meštrovića v spomin padlim vojakom iz I. svetovne vojne. Pot nadaljujemo v SMEDEREVO, zgodovinsko mesto ob Donavi, ki je zraslo na ostankih starega rimskega naselja. Po vzoru Carigrada je despot Juraj Branković v 15. stol. dal zgraditi današnji simbol mesta – mogočno trdnjavo s pogledom na Donavo, ki sodi med najbolje ohranjene evropske utrdbe tega časa. Ogled trdnjave ter sprehod po starem mestnem jedru. Prosto za kosilo. Popoldne se mimo Požarevca odpeljemo do ostankov rimskega mesta VIMINACIUM, imenovanega tudi balkanski Pompeji. Ogled izredno zanimivega arheološkega parka rimskega mesta in vojaškega tabora. V sklopu arheološkega parka deluje tudi adrenalinski pustolovski park, kjer se lahko, kot nekoč rimski legionarji, preizkusite na poligonu s preprekami ali pa varno pripeti premagate višinski adrenalinski park z zipline (doplačilo). V slogu rimskega vojaškega tabora je zgrajena tudi restavracija s hotelom, kjer si lahko privoščite jedi pripravljene po receptih iz rimskih časov. Posebna zanimivost muzeja pa je tudi okostje mamuta, ki je tu okrog hodil pred najmanj 400.000 leti. Polni novih doživetij se odpravimo nazaj v Beograd. Večerja in nočitev v hotelu.

4. dan: Beograd – Đakovo – Slovenija
Po zajtrku se znova podamo v center Beograda, kjer obiščemo znanstveni muzej Nikole Tesle, elektroinženirja, izumitelja, fizika, strojnika, kemika in matematika. V muzeju je predstavljena osebna zbirka dokumentov, fotografij, patentov, … Po ogledu prosto za kosilo. Ob dogovorjeni uri se znova zberemo in se odpravimo na pot proti domu. Zadnji daljši postanek naredimo v ĐAKOVEM, kjer si ogledamo mogočno katedralo in se v kripti ustavimo ob grobu škofa Josipa Juraja Strossmayerja, ki velja za eno najpomembnejših osebnosti hrvaške zgodovine. Po zaključni romarski maši nadaljevanje vožnje mimo Zagreba v Slovenijo. V kraje odhoda prispemo v nočnih urah.

CENA: 219 EUR (45 oseb), 239 EUR (40 oseb), 249 EUR (35 oseb) sklic:
V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, 2 polpenziona in 1 nočitev z zajtrkom v hotelih 3* (dvoposteljne sobe, TWC), večerja v restavraciji, vstopnine za ogled stadiona, trdnjave v Smederevu, arheološkega parka Viminacium in muzeja nikole Tesla, lokalni vodnik v Beogradu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.
Možna doplačila: enoposteljna soba 60 EUR, pustolovski park Viminacium med 4 do 8 EUR, zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini: 8,91 EUR (za osebe starejše nad 75 let 13,36 EUR).
Način plačila: 50 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.
Odstopnina: 18 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).
Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

V času obstoja nevarnosti širjenja virusa Covid-19, bo program izveden v skladu s priporočili NIJZ in veljavnimi ukrepi v tej zvezi na celotni poti.

Poglej LETAK >>>

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.