Delavnice

DELAVNICE na BIRMANEC.si
Za vas pripravljamo naslednje delavnice:

1. Policijski vikar
Kdo ve, kakšna je razlika med duhovnikom in policajem? Duhovnik reče: “Gospod z vami,” policist pa: “Gospod z nami.” Šali se radi nasmejimo, ker si predstavljamo, da sta duhovnik in policist ločeni osebi. Kaj pa, če je duhovnik tudi policist? Ali policist ob enem tudi duhovnik? Duhovnik je lahko tudi policist. Tako je. V policiji opravlja pomembne naloge, kot so: svetovanje policistom in drugim zaposlenim v policiji na moralnem, etičnem in verskem področju. Poleg tudi obiskuje policiste v bolnišnicah ali domovih za ostarele. Ker je delo policistov večkrat nevarno in stresno, jim policijski vikar, kakor se policist duhovnik imenuje, svetuje in jim pomaga v njihovih osebnih težavah. Prav tako kakšnega policista poroči ali mu krsti otroke ali tudi pokoplje svojce, če izrazi željo.
Izvajalec: g. Igor Jereb in p. Jona Janez Vene OCist
Lokacija: zbiranje v jedilnici, delavnica zunaj

2. Pričevanje (redovnik in birmanka)
Kaj pa potem, ko je praznik svete birme mimo? Dan po njej? Imaš še kaj za početi v Cerkvi? Kako? In kaj narediti, če čutiš, da te Bog kliče, da bi postal/a redovnica, redovnik, duhovnik?
O tem in še marsičem drugem se boš lahko pogovoril/a s Pio, ki je aktivna animatorka na župniji in bratom Andrejem, ki se sedaj oblači v črno in je minorit.
Izvajalec: Pia Rauter, Anja Koritnik, Jan Šalamun in br. Andrej Sotler OFMConv
Lokacija: I. nadstropje, učilnica 6

3. Misijonska delavnica
Lazarist Tone Kerin (r. 1958) je misijonar na Madagaskarju, ki si upa delovati tam, kjer je najtežje – po vaseh, kjer se spi na tleh in hodi do pasu po blatu. Z darovi iz Slovenije je zgradil tri šole, 26 cerkva; povsod organiziral verouk; dispanzerje, domačine uči kmetovanja.
Izvajalka: g. Tone Kerin
Lokacija: I. nadstropje, učilnica 9

4. Gimnazija AMS
»ŠgAMS doživljam kot gimnazijo, ki me bo naučila in me spodbudila za nadaljnje življenje. Ne uči le šolske snovi, temveč tudi medsebojnih odnosov in spoštovanja.« Tako je zapisala gimnazijka Urška, ki od gimnazije pričakuje oblikovanje za vse življenje. Če iščete gimnazijo, ki daje poudarek tudi na odnosih, Bogu, molitvi in prijateljstvu, potem je delavnica gimnazijcev kot nalašč za vas.
Izvajalec: Škofijska gimnazija AMS
Lokacija: I. nadstropje, učilnica 13

5. zakonca Štremfelj
Andrej Štremfelj je, skupaj z Nejcem Zaplotnikom, 13. maja 1979 postal prvi Slovenec, ki je stal na vrhu sveta. Enajst let kasneje se je na vrh odpravil s svojo ženo Marijo. Če je bil Andrej prvi Slovenec na vrhu sveta, je bila Marija prva Slovenka na vrhu sveta. Kakšno povezavo ima vzpon na vrh sveta z zakonskim življenjem, nam bosta povedala zakonca Štremfelj.
Izvajalec: Marija in Andrej Štremfelj
Lokacija: I. nadstropje, učilnica 14

6. Nadškof msgr. Alojzij Cvikl DJ – pogovor
Kako je biti škof? Kako poteka njegov delovni dan? Za kateri nogometni klub navija? Kaj je želel postati, ko je še obiskoval osnovno šolo? Kaj rad je? Koliko zaupa svojemu angelu varuhu?
Ta in podobna vprašanja boste lahko zastavili našemu nadškofu na delavnici Pogovor z gospodom nadškofom. Vabljeni!
Izvajalec: ekipa birmanec.si
Lokacija: pritličje, nauk o glasbi – glasbena šola

7. Vojaški kurat
»Vi, dragi vojaki in policisti, ste prvi, ki v svetu čutite razslojevalne sile zla. Vaša vloga je podobna vlogi nočnega čuvaja, ki zre v daljavo, da bi preprečil nevarnost in obvaroval svoje drage.« Te besede je izrekel sv. papež Janez Pavel II. vojakom in policistom ob svetem letu. Kaj dela duhovnik v vojski in ali lahko nosi orožje, ali tudi strelja? Vse to in še več boste lahko izvedeli v delavnici, ki jo bo izvedel Matjaž Muršič – vojaški vikar.
Izvajalec: Matjaž Muršič
Lokacija: zbiranje v jedilnici, delavnica zunaj

8. Teologija telesa
Besedo teologija povezujemo z Bogom. Je neke vrste znanost o Bogu. Kaj ima skupnost znanost o Bogu s spolnostjo in telesom? Vse. Prav vse. Bog je ustvaril človeka, da bi se v srcu človeka srečeval z njim. V čistem srcu se Bog srečuje s človekom. Kaj pa če ni?
Kakšno škodo naredi spolnost mlademu človeku, kako se obvarovati pred zasvojenostjo s spolnostjo … Benjamin Tomažič iz inštituta Integrum bo predstavil pozitiven pogled na telo in spolnost.
Izvajalec: Benjamin Tomažič (Integrum)
Lokacija: II. nadstropje, učilnica 2

9. Center za duhovne poklice – Delavnica o poklicanosti
Če čutiš v sebi duhovni poklic, pa nisi gotov; če se (brez konca) iščeš ali si zgolj radoveden, zakaj neki gre mlad fant v bogoslovje ali dekle v samostan … Naredi nekaj zase! Pridi, glej, prisluhni, sprašuj, razčiščuj … Na razpolago so ti mladi v duhovnih poklicih: bogoslovci, duhovnik in redovnica. Ne odlašaj, poišči svojo pot!
Izvajalec: Center za duhovne poklice
Lokacija: III. nadstropje, učilnica 1

10. Varnost na internetu – Safe.si
Kako varno in odgovorno uporabljati internet, socialna omrežja, da ne bo bolelo? O teh vprašanjih in uporabi telefonov in naprav se bomo pogovarjali s strokovnjaki iz ekipe Safe.si – varnost na internetu. Preko svojih izkušenj in dnevnega reševanja zagat nam bodo na praktičnih primerih pokazali, kako še biti varno in odgovorno priklopljen.
Izvajalec: Ekipa Safe.si
Lokacija: II. nadstropje, učilnica 9

11. Nefiks – Poklic(anost) prihodnosti
Na kaj mora biti mlad človek pozoren, ko se odloča o tako pomembni stvari, kot je poklic? Kaj pa poklicanost? Ali se da ti dve stvari združiti? Zagotovo! Na delavnici bomo odkrivali, na kaj je dobro biti pozoren pri izbiri šole in poklica, ki nam bo v prihodnosti prinesel zaposlitev; govorili bomo o interesih, veščinah in vrednotah, ter kako lahko vse to usmerimo v dobro korist okolice in nas samih.
Izvajalec: Nives Felić, Nefiks
Lokacija: II. nadstropje, učilnica 10

12. Dijaški dom AMS
Potem, ko si izbral srednjo šolo in se ti zdi, da si že opravil s skrbmi, se spomniš, da si predaleč, da bi se vsak dan vozil in da moraš nekje bivati. Kje stanovati? Naj ti pomagam. Dijaški dom Antona Martina Slomška. Zakaj ravno ta dom? Po odgovor boš prišel na to delavnico. Tam te bodo čakali nadobudni dijaki, ki bivajo v tem domu. Oni bodo lahko povedali največ.
Izvajalec: Dijaški dom A. M. Slomška
Lokacija: IV. nadstropje, skupni prostor Noe

13. Pričevanje na tik toku
Prepoznavna sta postala po svojih kratkih videih, ki jih objavljata na Tik toku. Matjaž je tudi profesor predmeta vera in kultura na Škofijski gimnaziji. Kako biti kristjan na Tik toku in v medijih. Je to sploh mogoče? Kaj je potrebno, da postaneš viralen?
Izvajalec: Simona in Matjaž Kosi
Lokacija: II. nadstropje, skupni prostor Jona

14. Eksorcist
Gotovo ste že slišali za eksorcizem ali gledali kakšen film s to vsebino. Potem se spomnite ljudi, ki so med obredom bruhali žeblje, lebdeli, govorili latinsko ali hebrejsko, skratka jezike, ki se jih sploh niso učili … Kako pa sploh izgleda eksorcizem? Kdo ga lahko izvaja? Ali med obredom vidiš hudiča? Kako lahko hudi duh obsede človeka? Vse to in še kaj več boste izvedeli v pogovoru z uradnim eksorcistom mariborske nadškofije, g. Marjanom Veternikom.
“Gre za liturgično dejanje, starodavno obliko molitve. Začne se s sprejetjem osebe, ki je obsedena in jo vedno nekdo spremlja. Obred se začne z znamenjem križa. Sledijo litanije v čast Mariji in svetnikom, molitev psalmov in poslušanje evangelija. Sledi polaganje rok in priporočitev Bogu, obnovitev krstnih obljub, s katerimi se oseba odreče hudiču, zlu in vsem oblikam okultizma. Temu sledi izpoved vere. Na tej točki vstopimo v osrčje eksorcizma.”
Izvajalec: Marijan Veternik
Lokacija: II. nadstropje, dvorana

15. Karitas – Mlada Karitas
Dobrota, pomoč, solidarnost – videti človeka v stiski in mu pomagati, dati mu svoj čas na razpolago, biti z njim, prehoditi nekaj korakov z njim v njegovi stiski, v njegovi nemoči. Ne pogledati vstran ko nekdo trpi, je sam, odrinjen. Zmoreš? Vidiš? Želiš pomagati?
Lahko kot mlad kristjan živim Karitas? Kako lahko pomagam sočloveku v stiski? Kako se mu naj približam?
Na delavnici bomo spregovorili o stiskah, odrinjenosti, zapostavljenosti in možnostih, ki jih vsak človek v sebi nosi in lahko pomaga sočloveku, pa čeprav se mu zdi, da s svojim dejanjem ne bo nič spremenil. Ljubezen – Karitas dela po majhnih stvareh velike čudeže.
Izvajalec: Karitas
Lokacija: III. nadstropje, učilnica 8

16. Pričevanje (zakonski par)
Kako sva se spoznala? Kako spoznavala? Kdaj sva vedela, da je to to? Kako zaprositi za roko? Se kdaj skregava? In kaj, ko pridejo otroci?
Podobna vprašanja boste lahko zastavili zakoncema, ki sta že kar nekaj časa poročena, imata tri otroke in lahko iz prve roke povesta, kako se obnese zakon.
Izvajalec: v pripravi
Lokacija: III. nadstropje, skupni prostor Tobija

17. Pevska delavnica
P. Andrej Feguš je minorit, župnik moderator na Ptuju. Ob tem, da je redovnik, duhovnik, aktiven na mladinski sceni je tudi veliki ljubitelj glasbe. No, ni samo ljubitelj, ampak se na zadevo spozna. Ravno zato, ker se na stroko spozna in ker mu je glasba zelo domača, smo ga povabili, da izvede pevsko delavnico. Kaj vse bo na delavnici, boste izvedeli tam. Delavnica je namenjena vsem, ki lepo pojete in vsem, ki bi radi lepo peli.
Izvajalec: P. Andrej Feguš
Lokacija: III. Nadstropje, učilnica 13

18. Sveto pismo
Nadškof Alojzij skoraj na vsakem srečanju s kandidati, ki so tik pred birmo, vpraša, koliko so uporabljali Sveto pismo. Zanima ga tudi, kako dobro poznajo Sveto pismo, koliko so brali in berejo Sveto pismo. Žal je velikokrat odgovor zelo klavrn, če ne že ravno katastrofalen. Koliko je knjig v Svetem pismu še znajo povedati, ko gre pa za evangeliste in vsebino, pa se konča. Vabljeni na delavnico, katere vsebina je ravno Božja beseda in kako jo brati. Kaj nam Sveto pismo daje za življenje in še več boste izvedeli na delavnici o Svetem pismu.
Izvajalec: Biblično združenje
Lokacija: III. nadstropje, skupni prostor Jakob

19. Animatorji v akciji – Združenje animatorjev oratorija MB
Si za igro? Tako, v kateri se igra več ljudi naenkrat; zdi se, da je vse skupaj zmedeno, pa vseeno vlada red; in hkrati prinaša morje zabave. Potem je čas, da prideš v družbo animatorjev oratorija.
Izvajalec: ZAO Maribor
Lokacija: III. nadstropje, učilnica 9

20. Skavtske igre
“Vzemite življenje kot igro in svet kot igrišče.”
S temi besedami nas ustanovitelj skavtov, Robert Stephenson Smyth Baden Powell, ki ga skavti kličemo kar BiPi, spodbuja, da uživamo v aktivnostih v naravi, spletamo prijateljstva, se naučimo preživeti brez tehnologije, smo iznajdljivi, nasmejani, glasni, blatni … Če bi tudi ti rad izvedel, zakaj je skavtstvo odgovorna igra, v kateri sodeluje več kot 30 milijonov skavtinj in skavtov po svetu, se nam pridruži na delavnici in odkrij, kaj skavte navdušuje, da sledimo prijateljem v neznano.
Izvajalec: Skavti stega Maribor 1
Lokacija: zunaj – zbiranje pri zastavah na ploščadi

21. Predstavitev Svetovnega dneva mladih 2023
Zadnje srečanje mladih je bilo v Panami. Ker je bilo srečanje pozimi (tam je bilo poletje), se je srečanja udeležilo bistveno majn mladih iz Slovenije. Vseh je bilo nekaj čez trideset. Najbolje je bila zastopana mariborska nadškofija. Skupina mladih, ki je bila tam, bo predstavila SDM v Panami in vas navdušila za SDM v Lizboni. Najprej vam bodo predstavili, kaj sploh je Svetovno srečanje mladih in kdo lahko gre …
Izvajalec: ŠOM ekipa
Lokacija: I. nadstropje, skupni prostor Benjamin

22. Mednarodni program POTA – Kazahstan
Na spletni strani Katoliške mladine najdete pod zavihkom Projekti zapisano tudi POTA. Na spletni strani je o programu Pota zapisano: »Program POTA omogoča mladim biti del misijonskega življenja doma in po svetu. Vsako leto približno 50 mladih prostovoljcev sledi Božjemu klicu in daruje svoj čas in veselje v obliki prostovoljske pomoči v lokalnih skupnostih.« Nekaj mladih iz Slovenije se je v okviru projekta Pota podalo v Kazahstan. Kaj imajo mladi povedati, boste morali priti pogledati na delavnico.
Izvajalec: Brina Smovnik, gimnazijci
Lokacija: II. nadstropje, učilnica 5

23. Gasilci
Člani PGD Maribor – mesto nam bodo predstavili svoje delo. Gasilci so velikokrat tisti, ki prvi pomagajo ljudem v stiski. Ob godu sv. Florjana imajo redno svete maše po župnijah in vseslovensko romanje gasilcev k Mariji na Brezje. Njihovo delo in darovanje je prepleteno z duhovnostjo darovanja za drugega. Če želite izvedeti, kaj nam bodo povedali gasilci, pridite na delavnico.
Izvajalec: gasilci
Lokacija: zunaj- zbiranje na začetku drevoreda

24. Projekt MEPI
Si star med 14 in 25 let in ti je blizu ideja, da ne odnehaš, da si za akcijo? MEPI je preizkus samega sebe. Na cilj prideš le z odločenostjo in vztrajnostjo, da boš opravil vse zahteve programa. To je zelo pomembna vrednota, ki jo mladi prenesete v odraslost, saj v življenju odraslega ni vsaka stvar lahka. Po svetu je program poznan kot “The Duke of Edinburgh’s International Award”. Od njegove ustanovitve pod vodstvom vojvode Edinburškega leta 1956, je v programu sodelovalo preko 9 milijonov mladih iz več kot 140 držav.
V nekaterih državah program velik ugled uživa tudi med delodajalci, saj kaže, da je mlada oseba pripravljena sprejemati izzive, vztrajati in dosegati rezultate na različnih področjih. Program sestoji iz štirih področij (prostovoljno delo, veščine, rekreativni šport in odprava) na treh stopnjah (bron, srebro, zlato). Vsak napreduje po lastnih zmožnostih in tekmuje le sam s seboj.
Izvajalec: Dijaški dom
Lokacija: IV. nadstropje, skupni prostor Salomon

25. Menjava sveč
Vsaka birmanska skupina (župnija), ki se prijavi na srečanje, bo izbrala dva iz svoje birmanske skupine, ki se bosta udeležila te delavnice. V delavnici boste izvedeli več o birmanski sveči in namenu sveče, ter skupaj z ostalimi v delavnici naredili menjavo sveče v dekaniji.
Izvajalec: ekipa birmanec.si
Lokacija: I. nadstropje, učilnica 16