SLOMŠEK, MLADI IN RAZLOČEVANJE
Na praznik škofa Antona Martina Slomška, 24. septembra, smo se v mariborski stolnici zbrali iz več razlogov. Prvi razlog je bil, da smo se vsi priporočili blaženemu Slomšku, še prav posebej pa so se blaženemu priporočili skavti stega Maribor 1, ki so s praznikom Slomška začeli svojo skavtsko leto. Drugi razlog je bil, da smo kupaj molili za svetega očeta Frančiška in vse škofe, med njimi tudi za našega mariborskega nadškofa, msgr. Alojzija Cvikla DJ, ki bodo od 3. do 28. oktobra v Rimu na sinodi iskali nove poti do duš mladih. Tako je bila maša na praznik Antona Martina Slomška prošnja mladih nadškofu.

Mladi so mu dejali:
Spoštovani g. nadškof!
Tukaj smo predstavniki večjih skupin mladih naše nadškofije in lahko trdimo, tudi naše domovine. Kot predstavnik naše domovine in mladih odhajate na zasedanje sinode o mladih k svetemu očetu. S temi simboli naše povezanosti s Cerkvijo prinašamo vsa naša upanja, naša pričakovanja in željo resnično biti upanje Cerkve, kot smo večkrat imenovani. Gospod nadškof, bodite naš glas, naše razmišljanje, naša zagnanost, … Naj bomo preko vaše prisotnosti tudi mladi naše domovine na tem pomembnem in velikem dogajanju v Cerkvi. Čeprav je včasih težko, nočemo biti »kavč kristjani«. Prosim povejte v Rimu, da si mladi na slovenskem ne želimo krščanstva brez Kristusa, pobožnosti brez Boga in da ne želimo živeti v svetu brez obljube večnega življenja. Mladi kristjani v Sloveniji si želimo Kristusa vidnega v Cerkvi in v predstavnikih tega živega telesa.
Nadškof je mladim, ki so mu prinesli simbolna darila, s katerimi so ga pospremili na sinodo, odgovoril s prošnjo:
Dragi mladi!
Hvala vam za zaupanje. Že v soboto so mi predstavniki posameznih skupin zaupali konkretne naloge in razmišljanja, s katerimi odhajam na to sinodo. Danes sprejemam na simboličen način to tudi v naši stolnici. Obljubim, da bom glas slovenske mladosti v svetem mestu. A želim si, da ves ta čas čutimo povezanost med seboj. Zato vas povabim, da zame in vse, ki bomo na sinodi, molite in tudi na ta način pokažeta našo povezanost. Ta sveča naj nam bo vsem v pomoč, da bomo vedeli, da smo skupaj na tej poti.

Potem je voditeljem skupin razdelil sveče s prošnjo, da bi bili v času sinode v molitvi povezani z vsemi sinodalnimi škofi. Sveče so voditelji ponesli domov v svoja občestva. Večja sveča, katero je v imenu ŠOM-a sprejel voditelj Samo Pučnik pa bo ves čas sinode gorela pred daritvenim oltarjem v mariborski stolnici.