Romanje v Rim

Letos bo v Rimu potekala sinoda o mladih. In kaj bi takšna sinoda brez mladih?

Zato se ti ponuja odlična priložnost, da se skupaj z Škofijskim odborom za mlade Maribor podaš na romanje v Rim kjer bomo skupaj spoznavali korenine naše vere. Seveda ne bomo zanemarili lepoto mesta Rim in vsega kar ima za ponudit. Prav tako se bomo srečali z znanimi Slovenci, ki so pustili svoj pečat v osrčju naše cerkve.

Vse to in še več bomo pa doživeli pri naših gostiteljih, nastanjeno bomo pri družinah v samem Rimu tako, da ne bomo spoznavali samo zgradb temveč življenje Rimljanov danes.

Program:

  1. dan: petek, 26. oktober Slovenija – Rim

Odhod avtobusa zgodaj zjutraj iz dogovorjenih krajev. Vožnja mimo Benetk, Bologne in Firenc v italijansko prestolnico RIM. Po prihodu najprej obiščemo atelje duhovne umetnosti Centro Aletti, ki ga že petnajst let vodi naš sonarodnjak p. Marko Ivan Rupnik. Pri svojem ustvarjanju, v umetnosti, išče stike med vzhodom in zahodom ter tako tradicijo zahodnoevropske in bizantinske mozaične umetnosti, prenaša v sodobno formo. Skupaj s sodelavci tega centra je izdelal številne mozaike po vsej Evropi, pa tudi v Siriji in ZDA. Njegova posebno odmevna dela so mozaiki v Fatimi, Lurdu in San Giovanni Rotondu. Po obisku maša v bližnji baziliki Marije Velike (Snežne), kjer je v 9. stol. papež Hadrijan II. potrdil slovansko bogoslužje in verjetno je prav tu sv. Metod sprejel mašniško posvečenje. Poleg jaslic tam častijo prastaro podobo matere Božje, za katero pravijo, da jo je naslikal sv. Luka. Po maši in ogledu se ustavimo še v bližnjem Papeškem zavodu Rusikum, pri vodstvu katerega sodelujejo tudi slovenski jezuiti in je bil ustanovljen za zbliževanje med Katoliško cerkvijo in vzhodnimi pravoslavnimi cerkvami. Sledi namestitev in večerja pri naših gostiteljih, po domovih družin.

  1. dan: sobota, 27. oktober Rim – Ostia – Rim

Najprej obiščemo stara podzemna pokopališča – katakombe, kjer so našli pribežališče prvi kristjani. Ogled in maša. Nato se zapeljemo do bazilike sv. Pavla izven obzidja, ene izmed štirih patriarhalnih bazilik v Rimu, v kateri so v medaljonih prikazani portreti vseh dosedanjih papežev. Popoldne izkoristimo za jesenski skok v morje – z avtobusom se odpeljemo v Ostio in preostanek dneva preživimo na plaži. Vrnitev v Rim, večerja in nočitev pri naših gostiteljih, po domovih družin.

  1. dan: nedelja, 28. oktober Vatikan – Rim

Vožnja v Vatikan, kjer se nam bo (če ne bo zaradi obveznosti odsoten) pri maši pridružil tudi slovenski kardinal dr. Franc Rode. Sledi ogled Vatikana, kjer nas na mogočnem trgu z Berninijevimi arkadami, obeliskom, apostolskimi palačami…, najbolj očara bazilika sv. Petra s svetnikovim grobom ter mnogimi znanimi umetninami, tukaj je pokopan tudi papež, sv. Janez Pavel II. Prosto za samostojne oglede, kdor želi pa si lahko privošči še pogled na Rim iz kupole cerkve sv. Petra, ki pričara lepoto in veličino večnega mesta še iz ptičje perspektive (doplačilo). V kolikor bo papež Frančišek doma, se v Vatikanu udeležimo opoldanske molitve (Angelus Domini), pozdrava in blagoslova na trgu sv. Petra.  Popoldne sprehod mimo Angelskega gradu, po slikovitih rimskih ulicah, mimo beneškega trga na Kapitol, kjer ob pogledu na Forum Romanum obujamo spomine na antični Rim, ko je bi ta središče takratnega sveta. Pot nas nato vodi mimo Koloseja, najznamenitejšega rimskega antičnega spomenika, do starodavne bazilike sv. Klemena, kjer v kripti počivajo zemeljski ostanki sv. Cirila in kjer si ogledamo arheološke ostanke bazilike iz 4. stol. Večerja in nočitev pri naših gostiteljih, po domovih družin.

  1. dan: ponedeljek, 29. oktober Rim

Dan pričnemo z ogledom »svetih stopnic in bazilike sv. Janeza v Lateranu. V nadaljevanju se najprej ustavimo na enem najlepših rimskih trgov Navona, ki slovi po svoji fontani, posvečeni štirim rekam sveta in cerkvi sv. Neže, na sosednjem trgu pa stoji najbolje ohranjena zgradba antičnega Rima, Pantheon. V nadaljevanju še sprehod po najbolj romantičnih rimskih trgih: na trgu Trevi kraljuje svetovno znana istoimenska fontana, nedaleč vstran pa se že stoletja bohoti Španski trg s španskimi stopnicami. Popoldne bomo v župniji gostiteljici imeli piknik, tu se bomo srečali z gostitelji, pridružil pa se nam bo tudi mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl, ki bo tudi daroval mašo. Naslednji dan se nam bo pridružil na poti domov. Nočitev pri naših gostiteljih, po domovih družin.

  1. dan: torek, 30. oktober  Rim – Assisi – Slovenija

Slovo od Rima in vožnja v ASSISI, mesto sv. Frančiška in sv. Klare. Z ogledi začnemo z obiskom najimenitnejše in najlepše stavbe, bazilike sv. Frančiška. Dve mogočni gotski cerkvi sta zgrajeni ena nad drugo, z lepimi freskami pa so ju obogatili znani umetniki: Giotto, Simeone Martini, Giunto, Pisano in drugi. V kripti pod glavno ladjo se nahaja svetnikov grob z njegovimi posmrtnimi ostanki, kamor jih je položil brat Elija. V njegovi bližini so relikvije njegovih štirih zvestih učencev, enemu izmed njih, sv. Rufinu je posvečena tudi stolnica. Po maši sprehod po ozkih mestnih ulicah, kjer si ogledamo glavni trg, lepe palače, ostanke Minervinega templja, baziliko sv. Klare, stolnico, … Ustavimo se tudi na ravnini pod mestom. V lepi, mogočni cerkvi Angelske Matere božje se nahaja kapelica Porcijunkula, Frančiškov najljubši prostor, saj je tukaj največ molil in premišljeval. Sledi povratek proti domu. Mimo Bologne in Benetk se v kraje odhoda vrnemo v nočnih urah.

2018-09-25T19:19:08+00:00
%d bloggers like this: